Restoranas „Alaus kelias“ Apžvalga

Restoranas „Alaus kelias“ Apžvalga – Alaus Danguje YRA

Rate this post

Rodos dar visai neseniai keliavome po Lietuvą. Klydinėjom po nedidelius miestelius, parkus, muziejus. Ah tie smagūs laikai kai nereikėdavo gatvėse vienas su kitu prasilenkti per 20 metrų. Šį kartą klajonės mus nuvedė į tolimą, bet be galo gražų – Biržų kraštą. Taigi prisimenant gerus laikus, pristatome kitos vasaros jūsų kelionės tikslą – Restoranas „Alaus kelias“.

Alus Biržų krašte verdamas jau nuo XI amžiaus pabaigos. Iš čia gyvenusios aludarių šeimos kilęs Jonas Čygas, savo alumi garsėjo visoje Lietuvoje, tad nenuostabu, jog 1990 metais, Jono sūnus Rimantas Čygas su giminaičiais Petru ir Sigitu Kalkiais įsteigė “Rinkuškių” tikrąją ūkinę bendriją. 1991 metų pradžioje, naudojant autentišką Jono Čygo alaus receptūrą, dabar čia eksponuojamuose mediniuose kubiluose, buvo užraugtas pirmasis alus. Nuo tada darykla nenumaldomai augo ir šiandieną yra viena didžiausių lietuviško kapitalo daryklų lietuvoje, o jos gaminamas alus regi jau daugiau nei 15 šalių lentynas visame pasaulyje.

Ši vieta sukurta aludarių šeimos, besilaikančios senųjų aludarystės tradicijų – alus verdamas tik iš tyro (136 metrų gręžinio Rinkuškių teritorijoje) vandens, apynių bei miežių salyklo. Verdant alų čia naudojamas miežinis šviesus, karamelinis arba kelių miežinių salyklų derinys, o aromatinius bei karčiuosius apynius darykla transportuojasi net iš tolimojo Hallertau regiono Vokietijoje. Nudžiugome sužinoję, jog čia negausime “skiesto” ir priemaišų kupino alaus.

Tai nebus mūsų paprasta apžvalga, nes neturėjome šanso pamėginti visko pakankamai, tik keliatą užkandžių ir degustaciją…

Restoranas „Alaus kelias“ ApžvalgaAplinka 5/5

Į daryklos restoraną užsukome šiltą ir be galo saulėtą rudens dieną. Kad netektų kepti ant saulės, prisėdome prie patogaus staliuko restorano terasoje ir mėgavomės puikiu oru ir gaivia aplinka.

Interjeras čia tikrai dailus, dekorui panaudotas dolomitas bei klintys – Biržų krašto lobiai. Restorano vidus gana prašmatnus, sienas puošia ant drobės tapytas 1654 metų Biržų kunigaikštystės žemėlapis. Iš antrajame aukšte įrengtos senovinės aludarių klėties kyšo autentiškos statinės bei įvairūs, alaus gamybai seniau buvę reikalingi, rakandai. Vietos čia tikrai daug. Galite prisėsti viduje ar lauko terasoje. Na, o jei norisi pasijusti, kaip namuose, tereikia paėjėti į restorano kiemelį, kuriame jūsų lauks patogūs sėdmaišiai po dideliais skėčiais. 

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/DHRfL2RQpgTHsiLRA” number-photos=”19″ number-photos-per-row=”2″ cache-interval=”120″]

Albumo nuoroda – https://photos.app.goo.gl/DHRfL2RQpgTHsiLRA

Tad čia rasite ne tik kelias skirtingas erdvias prisėsti, tačiau viskas tvarkinga ir jauku. Lyg būtum pas kokį kaimyną pirkioje…

Restoranas „Alaus kelias“ Apžvalga – Aptarnavimas 5/5

Restoranas talpina iki 200 žmonių, o per metus restoraną aplanko apie 100 tūkstančių klientų, tačiau aptarnavimas vistiek išlieka šiltas ir malonus. Mus aptarnavęs vyrukas turėjo puikų humoro jausmą, kiek papasakojo apie restoraną, degustaciją.

Čia apsilankius, gali pasijusti, kaip namuose. Darbuotojai priverčia jaustis laukiamais ir svarbiais, tad pasibūvimas tikrai neprailgsta. Visvien labai reikalingas dalykas tokiose vietose, padavėjai nusimanantys apie patį alų ir jo procesą. Čia irgi problemos nebuvo, buvo atsakytą į visusu klausimus ir labai vaizdžiai apibūdinti patys alaus skoniai.

  Restoranas „Alaus kelias“ Apžvalga – Maistas 4/5

Restorano meniu, nėra be proto platus, tačiau tikrai nustebins bei pradžiugins ne vieną. Turbūt nenustebsit jog alaus čia rasite tikrai ne viename patiekale. Nuo alaus sriubos iki alaus padažų, šis puikaus produkto panaudojimas sužavės ne vieną.

Kad ir kaip būtų gaila, meniu padegustuoti šį kartą nespėjome, (užsisakėm tik keletą užkandukų, kurie, beje, čia tikrai gardūs ir gerai derėjo prie alaus) tad akivaizdu, kad per daug apie maistą papasakoti nepavyks. Vat už tai kiek vėliau, norėdami atpirkti tokį praradimą, siaubte nusiaubėme, visai čia pat esančią, gėrimų bei skanėstų krautuvėlę.

Na bet keliaukime prie esmės, šuoliuojam tiesiai į degustaciją! 

Kad pajustumėte ir išbandytumėt tikrą Rinkuškių dvasią, darykla sugalvojo įvairiausių ekskusijų bei edukacinių programų. Pirmam apsilankymui išssirinkome, ko gero, paprasčiausią, bet patraukliausią – mini programą. Ši puikiai tinka nedidelėms kompanijoms, gal kiek nepasiryžusioms keletą valandų praleisti edukacinėse ekskursijose. Jos metu gaunate net devynis populiariausių „Rinkuškių“ alaus skonius (po 100ml), bei padėklą gardžių užkandžių. Be to dar turite galimybę apžiūrėti autentiškąją Žaldoko klėtelę bei įmonės muziejų. Degustacijai nereikia išankstinių rezervacijų, kur prisėsti renkatės patys, o pasisėdėjimo laikas neribotas. Ar gali būti kas geriau?

[simple_google_photos_grid album-url=”https://photos.app.goo.gl/km3Hg4XruiegRX74A” number-photos=”10″ number-photos-per-row=”2″ cache-interval=”120″]

Albumo nuoroda – https://photos.app.goo.gl/DHRfL2RQpgTHsiLRA

Buvome čia šešiese, tad pasiemėme tris degustacinius alaus padėklus. Ir taip, kai stiklinėse po šimtą mililitrų te įpilta, galima pagalvoti, kad nei čia paragausi, nei atsigersi. Tačiau mūsų puikybė yra visada pervertinti savo jėgas, tad į degustacijos pabaigą jau gerokai pralinksmėjome.

Restoranas „Alaus kelias“ Apžvalga – Kaina 4/5

Šių degustacijų kainą žinoma skiriasi nuo to ko tiksliai norėsite. Šis mūsų sudorotas rinkinys kainuoją 12€, kitos ekskursijos gali atsieiti ir apie 30€ žmogui. Čia tikrai nebus pati pigiausia vieta kurioje valgėte, tiek alaus, tiek maisto atžvilgiu. Tačiau susumavus viską ką gauni, ši kainą tikrai subalansuota.

Restoranas „Alaus kelias“ Apžvalga Verdiktas 18/20

Užsukę čia tikrai neapsigausit. Kelionė nuo Kauno tolima, tačiau oj kaip verta, o jei dar važiuojat pro šoną, neužsukti tiesiog neįmanoma. Puiki atmosfera, draugiški darbuotojai ir dauggggg gardaus alaus, maisto bei kitų gardumynų. Kainos įperkamos ir leis pasimėgauti šios vietos malonumais per daug nesukant galvos.

Prisidėti prie diskusijos

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.