Šaltibarščių Žemėlapis

Šaltibarščių Žemėlapis – Paragauk įdomiausių variantų Lietuvoje!

Rate this post

Šaltibarščiai – tai ne tik skani ir gaivi sriuba, bet ir tikra Lietuvos virtuvės klasika. Ne, net ne klasika, o tikra legenda. Turbūt nesuskaičiuosite, kiek kartų srėbėte šį nuostabų patiekalą, karštą vasaros, o gal ir šaltą žiemos vakarą. Bet ar kada nors pagalvojote, kaip skirtingi restoranai ir miestai gali interpretuoti šį tradicinį patiekalą? Būtent tai ir nusprendėme išsiaiškinti, ir šiandiena kviečiame jus į kelionę po Lietuvą!

Mes surinkome įdomiausias vietas (kiek radome), kurias rekomenduotume ir jums aplankyti. Kuri gi versija bus skaniausia? O gal visgi tradiciniai šaltibarščiai nenugalimi? Pasiimkite šaukštą ir leiskitės į nepaprastų skonių kelionę su mumis!

Šaltibarščių Žemėlapis

Google Maps

Šaltibarščių Žemėlapis

KamBARys – Marijampolė

Trinti šaltibarščiai su krienais ir garstyčiomis

Pirmasis mūsų sustojimas – Marijampolė. Restorane KamBARys, ragavome trintus šaltibarščius su krienais ir garstyčiomis. Iš pradžių viskas atrodo neturėtų sulipti, bet vis dėl to paviliojo mus savo ypatingu aštrumu ir švelnumu vienu metu. Krienų aštrumas maloniai užtvindė nosį, o garstyčios suteikė subtilų, bet juntamą smūgį. Tačiau greitai skonis susinormalizuoja, ir nors krienus vis vien jauti, ant viršaus atsiranda pražystamas šaltibarščio skonis. Na dar manau šiam skoniui daug prideda, kad patys šaltibarščiai ne tiršti, ir dar su įdomiais putėsiais ant viršaus.

Mes labai galvojam, kaip tokie šaltibarščiai veiktų pagirioms… Krienai šaltibarščiuose gali ne tik pridėti aštrumo, bet ir padėti sustiprinti imunitetą. Tik nebijokite, aštrumas, apie kurį kalbame, yra Lietuviškas aštrumas – tikrai neatima žado ir nepriverčia prakaituoti su kiekvienu kąsniu. Manom net švelniai valgantiems, reikėtų išbandyti KamBARys šaltibarščius.

No Forks Mexican Grill – Vilnius

Meksikietiški šaltibarščiai

Vilniuje, restorane No Forks Mexican Grill, turėjome galimybę paragauti meksikietiškų šaltibarščių arba Mexicano Šaltakeno kaip juos lotyniškai vadina mokslininkai. Šie šaltibarščiai buvo pagardinti čili pipirais ir kitais prieskoniais. Tai buvo tikrai neįprastas derinys, labai egzotiškas. Iš pradžių buvome skeptiški… Tokie ir likome. Tikėjomės aštrumo su šaltibarščių poskoniu, bet prieskoniai per stipriai uždominavo. Tai tikrai įdomi kelionė į Lotynų Ameriką per šaltibarščių dubenį, bet receptas, bent mūsų nuomone, galėtų būti patobulintas.

Taip pat tokius šaltibarščius gal būtų geriau gaminti skystesnius, norisi gaivesnio, bet aštraus skonio. Šį kartą mūsų dubenyje atrodo buvo visko per daug. Kitais metais tikrai užsuksime, jei Meksika dar norės gamint šaltibarščius…

Restoranas MIŠKE – Anykščiai

Šaltibarščiai su putpelių kiaušiniais

Toliau keliaujame į Anykščius, kur Restorane MIŠKE ragavome šaltibarščius su putpelių kiaušiniais. Šie kiaušiniai priduoda šaltibarščiams ypatingo subtilumo ir švelnumo. Bet nuoširdžiai, tai MIŠKE tokia ramia atmosfera, kad atsipalaidavęs atrodo tiesiog ištirpsti miško ošime. Nežinau, gal buvome pavargę, bet atkeliavę šaltibarščiai su mažais putpelių kiaušiniai atrodė labai gražiai. Ir jų skonis nenuvylė! Kiaušiniai buvo švelnūs, bet kartu turtingi skoniu, idealiai derinantys su šaltibarščiais. Ir čia, būtent tokiam miško kampeliui šis patiekas buvo nei per skystas nei per tirštas, lengvas ir gaivus. Na ir paparčio papuošimai puikiai tiko Joninėms.

Kadangi ši mūsų paieška – rasti įdomiausius šaltibarščius, tad reikia pripažinti, čia kaip ir viskas paprasta, na apart tų putpelių kiaušinių. BET produktai švieži, pateikimas itin dera su aplinka, o ir skonis puikus. Tai tiesiog rekomenduojame apsilankyti ir atsipalaiduoti MIŠKE.

Restoranas Žemaitis – Šiauliai

Balti šaltibarščiai su bulvių čipsais

Šiauliuose, restorane Žemaitis, ragavome baltus šaltibarščius su bulvių čipsais. Na, pirma, tai naminiai bulvių čipsai – gan įdomus pasirinkimas. Jie puikiai iškepti ir suteikia specifinį traškesį, bet net dabar nežinom ar tai tinka, ar virtos bulvės būtų buvę geriau. Antra, čipsų, bent mums, tai taip stipriai per daug, du ar tris dubenius šaltibarščių galėtum su tokiu kiekiu sukirsti. Patys balti šaltibarščiai, kitaip, nei tradiciniai rožiniai, yra gaminami be burokėlių ir turi švelnesnį skonį. Ir nors turi ridikėlio ir kitų, stiprų skonį turinčių, ingredientų, tai gan gaivi sriuba. Na žinoma, dar prie baltų šaltibarščių reikia pasiimti baltos mišrainės, kaip kitaip būnant Žemaityje. 

Grįžtant prie šaltibarščių – labai smagu, kad čia visko ne per daug. Pakankamai ir pačios sriubos ir visko joje. Ypač, kai reikia viską.. jau bent mums tai toks rimtas iššūkis buvo. Dar šiek tiek aliejuko ant viršaus, gražus pateikimas, geras aptarnavimas, ir šiaip gan „Lietuviškas” jausmas – į Žemaitį visada rekomenduojame.

Sinchronas – Telšiai

Trinti šaltibarščiai su kietuoju sūriu „Džiugas“

Telšiuose, restorane Sinchronas, užmatėme trintus šaltibarščius su kietuoju sūriu „Džiugas“. Pirma – trinti šaltibarščiai yra puikus vasaros atgaivos variantas, o „Džiugas“ sūris pridėjo ypatingo… hm, umami skonio. Sūrumas ir šaltibarščių kremiškumas susiliejo į nuostabų skonio derinį. Bet kadangi sūris… na, kietas, tai atrodo, jog ir pati sriuba galėjo būti ne pilnai trinta. Jei dar koks agurkėlis jaustųsi, perkąsti su Džiugo sūriu, gal net ir skaniau būtų. Na nesužinosi, kol neišbandysi pats…

Ar žinojote, kad „Džiugas“ sūris yra vienas iš seniausių lietuviškų sūrių, turintis daugiau nei 100 metų istoriją? Tai puikus pavyzdys, kaip tradicinis lietuviškas produktas gali praturtinti mėgstamą patiekalą. Vien dėl to duodame didelį pliusą, tad nenuostabu, jog šie šaltibarščiai varžosi dėl mūsų pirmos vietos. O ir Telšiuose rekomenduojame apsilankyti. Puikus, ramus, ir gamtos kupinas miestas – pats tas gaiviems šaltibarščiams.

Agluona, Račkausku sodyba

Rūgštynių šaltibarščiai su krevetėmis ir kedro riešutais

Klaipėdos rajone, Agluonoje, Račkauskų sodyboje, ragavome rūgštynių šaltibarščius su krevetėmis ir kedro riešutais. Rūgštynės suteikė šaltibarščiams malonios rūgštelės, o krevetės ir riešutai – prabangumo ir išskirtinumo. Sriuba tikrai atrodo išskirtinai… bet žinai kaip sako, iš didelio rašto išėjo iš krašto. Tai čia panašiai. Šiems šaltibarščiams tiesiog trūksta tvirto skonio. Jie lyg apie viską ir apie nieką vienu metu – krevetės sunkiai sulimpa su šaltom, lengvai juntamom rūgštynėm. Kedro riešutai priduoda savotiško skonio, tačiau jų labai nedaug, tad gaunasi gan įdomi konsistencija, kada viskas „minkšta” tik karts nuo karto reikia kažką perkrimsti.

Pagrindinis dalykas – sriuba nebloga, tiksliau nė vieni valgyti šaltibarščiai nebuvo blogi, bet palyginus su kitais tiesiog trūko to cinkelio jog nustebintų. Na bet rūgštynių šaltibarščiai buvo tikrai gaivūs ir lengvi, tad jei lėksite pro šuoną, užsukite į Agluoną!

Juodasis kalnas – Juodkrantė

Šaltibarščiai ir kepta bulvė su lupena

Juodkrantėje, restorane Juodasis kalnas, mūsų laukė tradiciniai šaltibarščiai. Na, tikrai tradiciniai, skirtumas tik tas, kad prie šio varianto patiekiama kepta bulvė su lupena. Ir pripažinsim, šita kelionė privertė pažvelgti į bulvikes kitaip, ypatingai su lupyna ir šiek tiek prieskoniukų ir sviesto… Nors patys šaltibarščiai skanūs, neperkrauti turinio, ir kokybiški, didžiausia skonio dalį visgi lėmė ta bulvikė.

Bulvė buvo traški išorėje ir minkšta viduje, puikiai derėjo su gaiviais šaltibarščiais. Ir dar turim tokį pliusą duoti už tai jog kiaušinio tikrai nepagailėjo. Jei jau klasikiniai, tai turi būti DAUG kiaušinio…

Sakutis – Nida

Rūgštynių šaltibarščiai

Nidoje, kavinėje Sakutis, ragavome baltus rūgštynių šaltibarščius. Šie šaltibarščiai buvo gaivūs ir šiek tiek rūgštūs, nuostabiai tiko karštai dienai. Labai smagu, kad šioje vietoje rugštynės nepagailėjo. Jei būčiau girtas poetas kopose, rašyčiau kažką panašaus į – Pirmasis šaukštas man priminė gaivų vėjo gūsį besipuikuojantį kaitrioje saulėje. Konsistencija – nei per tiršta, nei per skysta, na gal tik kiaušinio šiek tiek daugiau norėtųsi. Bulvės nors ir paprastos, bet gardžiai paskrudusios ir labai gerai derėjo prie šių šaltekų.

Nieko keisto, jog šis variantas laisvai atsiduria trečioje mūsų topo vietoje – tai gaivu, skanu, ir kaip Nidoje, ne taip jau brangu. O ir rūgštynių sriubos dabar kaip pagalvoji, tikrai ne visur gausi, kas gaila, juk tokia „Lietuviška” sriuba… Tai, siūlome užsukti į Sakutį ir sakyti – man porcija rugštibarščių. 

Kuchmistrai – Lukšiai

Žali šaltibarščiai su žarijose kepta bulve

Lukšiuose, restorane Kuchmistrai, paragavome žalius šaltibarščius su žarijose kepta bulve. Šie šaltibarščiai buvo ypatingi tiek savo spalva, tiek skoniu… Tai labiau tokia lengva, poniška sriuba, kuri tiek savo konsistencija tiek kiekiu labiau primena lengvą ir gaivų užkandį. Skanu, tik sunku suprasti, koks tas pagrindinis skonis turi būti. Bet ir vėl mus labiausiai pavergėta kepta bulvė,,. Dūmo aromatas suteikė jai ypatingą skonį, o sviestukas su sėklosmis leido viskam dar labiau atsiskleisti. 

Gan daug riešutų ir žalumos (na, nes žali gi šaltibarščiai) suteikia šaltekam tokių šlapių salotų pavidalą. Ir nors daug pagirų bulvei, sriubą visgi turėsime dėtį į antrą topo pusę. O ar rekomenduojame jums išbandyti? Tikrai taip. Čia rekomenduojame apsilankyti dėl atmosferos ir na, tikrai karališko menu. 

Palė Alė Bar – Kaunas

Šaltibarščiai su kaparėliais

Kelionę baigėme Kaune, restorane Palė Alė Bar, kur ragavome šaltibarščius su kaparėliais. Kaparėliai pridėjo šaltibarščiams pikantiškumo ir gaivumo. Bet ir ką tu patikėsi – šią versiją jau esame valgę kitoje šio savininko vietoj. Tik tai tada… jie buvo laaaabai skanūs, o čia, kažkaip prašovėme beveik visomis prasmėmis. Kaparėliai nesmulkinti, tad karts nuo karto pagauni suresnį nei tikiesi kasnelį. Taip pat ir visko šiek tiek per daug, ankščiau jie buvo gan šviesios purpurinės spalvos, dailiai papuošti, o dabar dabinasi krapų perteklium ir atrodo kai sumaišyti „ant greičio”.

Nors ir sakom, jog nebuvo neskanių šaltibarščių, šį kartą nė bulvikės nepadėjo išgelbėti patiekalo. Jei esate Kauno centre, siūlome užsukti čia atsigerti alaus, na gal ir šaltekai kitą kartą bus geresni…


Ši kelionė po Lietuvą įrodė, kad šaltibarščiai gali būti labai įvairūs ir neįprasti. Daugelis miestų ir restoranų turi savo unikalią versiją, kurios praturtina tradicinį patiekalą naujais skoniais ir tekstūromis. Taigi, kitą kartą keliaudami po Lietuvą, būtinai išbandykite šaltibarščius skirtingose vietose – galbūt ir ne visada bus skaniau nei orginalas, bet užtat kokia įdomi patirtis!

Šaltibarščių Topas

O čia mūsų top šaltibarščių listas, kurie gi mums labiausiai patiko? Apačioje galite ir patys pabalsuoti, ar iš išvaizdos ar nukeliauti ir paragauti.

Vartotojų pasirinkimas

Įdomiausi šaltibarščiai jums?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
Prisidėti prie diskusijos

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.