Gyvūnų ūkių žemėlapis

Gyvūnų ūkių žemėlapis Lietuvoje – Kelauk ir Paglostyk!

Rate this post

Labas, žinai, gyvent bute smagu, bet daug gyvūnų negali laikyti, kur tau kokia alpaka ar asilas tilps?  Tai nors ir neturime dar vaikų, savaitgalį smagu visai į kokį Ūkį nulėkti ir gyvūną paglostyti arba bent daugiau sužinoti. Pasirodo Lietuva turi tiek daug nuostabių vietų, kur galima susipažinti su įvairiais gyvūnais, ir dažniausiai juos paglostyti bei pašerti. Kas gali būti geriau? Šiame straipsnyje pasidalinsim savo įspūdžiais aplankius kai kuriuos iš šių ypatingų vietų. Leiskitės į šią nuotykį kartu su manimi, visas lankytas vietas tikrai rekomenduojame jei kaip ir mes mylite gyvūnus.

Gyvūnų ūkių žemėlapis Lietuvoje – Kelauk ir Paglostyk!

Google Maps

Gyvūnų ūkių žemėlapis Lietuvoje

Zooparkas – Trakėnai

Pirmoji mūsų stotelė – Trakėnų Zooparkas. Nuo mažų triušiukų iki didžiųjų elnių. Čia galima ne tik stebėti liūtų, na logiška kad tik kai kuriuos iš jų gali pamaitinti bei paglostyti. Mums labiausiai įstrigo draugiški asilai ir smalsūs ožiukai, kurie su malonumu sukramsnojo viską ką galėjome pasiūlyti. Na ir čia geriausias dalykas, na kaip pažiūrėsi, gali nusipirkti maisto kuo šerti. Nors tai tik euras, tikrai lengva pasinerti į gamtą ir tiesiog pirkti, ir pirkti, ir pirkti. Tai puiki vieta šeimoms su vaikais – mažieji tikrai liks sužavėt, bet jei ir šiaip sugalvosite užsukti bus daug ką veikti. Pati teritorija nėra labai didelė, bet daugeliui gyvūnų vietos tikrai užtenka ir nesijaučia lyg tas standartinis zoologijos sodas. Gyvūnai taip pat atrodo prižiūrėti ir neskriausti, turintys laisvės.

Tik tai tos didelės katės… na nežinau, kažkaip asilai ir ožiai, lamos ar karvės atrodo gyvūnai kurie, na kaip, gal prisitaikę būti tokiose sąlygose. Bet, tigrai ar kitos didelės katės kurios uždaryto mažam narve prie pat pastoviai kaukiančių ožkų atrodo nekaip… Nežinau, tai tikrai nėra pati didžiausia problema, tik pagalvoji kaip instinktai kaskart tokiam gyvūnui įsijungtu išgirdus prie pat esantį grobį kurį gamtoje jis per akimirka sudraskytų. Tai kaip ir duodame didelę rekomendacija, tik, kad ir kokios gražios tos didelės katės būtų, visgi tas keistas jausmas lieka…

Pelėdų Parkas – Vilnius

Sekanti stotelė – Vilniuje esantis Pelėdų Parkas. Tai ypatinga vieta, kurioje galite susipažinti su šiais paslaptingais naktiniais paukščiais. Pelėdos, atrodo, tiesiog spinduliuoja išmintį, nors čia dar diskutuotinas klausimas ar tikrai vertai jos gavo tokį titulą. Čia jau labiau edukacinis nei zoo parkas, nors tikrai gyvūnų galėsite iš arti pamatyti, ir ne tik pelėdų. Parko darbuotojai mielai pasakoja apie pelėdų gyvenimo būdą ir jų reikšmę gamtai. Be to, daug ką parodo ir praktiškai, net pelėdos sparno paliestas būti gali… geras jausmas. Jau informacijos ir žinių tai gausite kalną, klausimas ar net pavešit viską, tai labai rekomenduoti su mažais vaikais… Nors ir mes ten gan buvome susidomėję atsakinėti klausimus, ką, užleisi dabar vaiką?

Tai labai smagu pamatyti kaip šie paukščiai skraido ar reaguoja į komandas… tik erelis, nors ir tikrai nuostabus, atrodė gan liūdnas tokiam narve. Čia toks dalykas, su visom pelėdom, informacija, ir bendra programa, nežinau ar šio paukščio čia reikia, bet čia tik mūsų maža nuomonė. Realiai netoli esantys beveik nesustojantys juoktis paukščiai užpilde visą atmosfera. Bendrai, labai rekomenduojame apsilankyti Pelėdų Parke.

Safari Parkas – Anykščiai

Norite jaustis lyg Afrikoje? Tada privalote apsilankyti Anykščių Safari Parke. Čia galite važiuoti per parką ir stebėti įvairius laukinius gyvūnus: zebrus, lamas, kupranugarius ir aišku asilus, kaip be jų! Kas labiausiai patiko jog galite keliauti bendru turu arba tiesiog išsinuomoti automobilį ir keliauti savo ritmu. o dėl Afrikos, tai kai stebi kokį bufolą per langą ir tada strutis išlenda toks – Labs Diens, na tikrai smagu. O ir bendras konceptas iškaro geresnis – gyvūnai vaikšto sau laisvai o tu važinėji uždarytas narve. Ir ne visiem tu ir tavo morkos yra įdomios, jie geriau tiesiog pachilins saulėje…

Tai gal jau aišku kad čia bus mūsų top rekomendacija, bet net ir po visos kelionės, galite tiesiog praleisti laiką netoli esančiame aptvare tiesiog vibindami su asilais, žąsims, ir kitais gyvūnais. Tai laiko ir pinigų čia galima preleisti tikrai gan daug o dar ir kavinė netoli suteikia visos dienos pramogas. 

Pašilių stumbrynas – Panevėžys

Netoli Panevėžio esantį Pašilių Stumbryną jau galvojome neaplankysime, nes internete buvo mažai informacijos apie tai, ar jis dirba, ar ne, ar mokamas, ar nemokamas. Bet turiu džiugią žinią – viskas veikia ir dar yra nemokama. Taigi galite laisvai iš arti pamatyti didingus Europos stumbrus. Šie gyvūnai, kažkada buvę ant išnykimo ribos, dabar yra saugomi ir prižiūrimi. Mes ten atvykome vieni, tik keli darbuotojai sukiojosi šone, buvo keista, kaip viskas atvira. Net magnetukus pardavinėja pasitikėjimo sistema – pasiimk, bet įmesk pinigėlį. Na, aišku, čia vidury miškų, todėl turbūt niekas netikėtai neužsuks, bet vis tiek įdomu.

Stumbrų yra gana daug, ir atrodo, kad jie turi pakankamai vietos. Nors jie nėra bailūs žmonių, nepasakyčiau, kad labai noriai prieina ar reaguoja – mes iš tikrųjų neatvežėme nieko jiems pavalgyti, kas buvo mūsų problema, pripažįstu. Bet galite tikėtis bent vieną paglostyti, pamatyti mažylių ir senų stumbrų. Informacinėse lentose pateikta nemažai informacijos, ir galima pasivaikščioti ant apžvalgos aikštelės, kuri yra giliau aptvare. Bendrai, veiklos gal ir nėra labai daug, tad siūlyčiau pasidomėti ekskursijomis – tik internete galėtų būti daugiau informacijos.

Dargaičių mažasis zoologijos sodas – Šiauliai

Kita stotelė – Šiauliuose esantis Dargaičių Mažasis Zoologijos Sodas. Nors pavadinime yra žodis „mažasis,” teritorijos čia tikrai užtenka, tad gyvūnai jaukiai ir gana laisvai sau gyvena. Čia nerasite didelių kačių mažuose narvuose, kas yra iškart didelis pliusas. Tačiau naminiai gyvūnai ir kai kurie paukščiai visgi yra uždaryti, bet viskas atrodo labai normaliai. Dar vienas milžiniškas pliusas yra tai, kad kai kurie gyvūnai turi jauniklių – mažyčiai gyvūnėliai visada sukelia daug džiaugsmo. Maži ožiukai yra puikus geros nuotaikos šaltinis. Nors negalime kalbėti už gyvūnus, mes ten pataikėme per karštį, todėl kai kuriose vietose norėtųsi daugiau priedangos, bet bendrai tai nėra labai blogai.

Kitas įdomus dalykas yra kengūros – siūlau jų nepraeiti greitai, nes jos, tarsi pagal suplanuotą dienotvarkę, mušasi kas 10 minučių. Iš tikrųjų net keli gyvūnai čia rengė pasirodymus – ožkos šoko savo šokius, avys sukosi ratais… Žodžiu, buvo labai smagu. Taip pat parduotuvėlėje galima įsigyti įvairių dalykėlių, kaip šalikų, kepurių ar kitokios atributikos, todėl bendrai tikrai stipriai rekomenduoju šią vietą!

HBH Žvėrinčius – Klaipėda

Judame toliau: HBH Žvėrinčius prie Klaipėdos yra tikras pramogų kompleksas. Be gyvūnų aptvarų, čia rasite įvairių žaidimų aikštelių, mini golfo lauką ir, be abejo, tradicinį lietuvišką restoraną. Pirmiausia atsigeriame šalto alučio, paragaujame lietuviško kastinio ir keliaujame pas gyvūnus. Gyvūnų dalis tikrai nenuvilia: nuo mielų žvėrelių iki didelių ir įkyrių žąsų. Rimtai, tos žąsys, mes kokius keturis kartus su jomis beveik nesusimušėme – atrodo, aš vienintelis joms parke nepatikau. Bet smagu, kad teritorija didelė ir daugelis gyvūnų laksto laisvi bei nesipeša. Kad vagia vieni iš kitų maistą – tai tikrai, bet faina matyti tokį įvairių gyvūnų būrį.

Didelis pliusas yra tai, kad galima nusipirkti skirtingo maisto gyvūnėliams šerti, ir visas tas maistas laikomas šaldytuve. Aleliuja, pagaliau ne saulėje kepti agurkai! Taip pat čia rasite tualetus, vietas nusiplauti rankas ar nusivalyti kojas. Bendra patirtis yra tokia, kad daugiau kaip ir nieko nereikia. Kaina irgi labai priimtina – tiek už įėjimo bilietą, tiek už maistą. Tad pajūris gauna stiprią rekomendaciją.

Lietuvos delfinariumas – Klaipėda

Na, ir beveik prieš pabaigą turime aplankyti vieną didžiausių atrakcijų su gyvūnais – Delfinariumą. Vos spėjome atvykti, dar 15 minučių vėliau ir būtume likę už bažnyčios vartų, kaip sakoma. Pasirodymai čia vyksta tik 2 kartus per dieną, o vėliausias prasideda 15 valandą, kas yra gana anksti, ypač kai reikia persikelti keltu ir dar nemažai važiuoti. Būtų patogiau, jei laikas būtų vėlesnis, nes po mūsų atvykę žmonės buvo apsukti atgal. Visgi tai suprantama. Labai smagu, kad laukiant pasirodymo galima stebėti delfinus per didelius stiklus, išgerti kavos ar pasiimti užkandžių. Tad bilieto kaina nėra tokia didelė, kai galima tiesiog atsipalaiduoti prieš patį veiksmą.

Kai prasideda pasirodymas, jis tikrai įspūdingas – ne tik delfinai, bet ir jūrų liūtai demonstruoja savo sugebėjimus. Labiausiai nustebino jūrų liūtai. Delfinai yra grakštūs ir protingi padarai, tai visi žino, bet kai jūrų liūtas, panašus į mane kūno forma, šokinėja ir sukasi lyg būtų plunksna… tai suteikia vilties. Pasirodymas tinka visiems – tiek mažiems, tiek dideliems, nors logiškai labiau orientuotas į šeimas. Treneriai įtraukia ir žiūrovus, tad pasiruoškite būti aptaškyti vandeniu.

Viskas trunka apie 30-45 minutes. Be pasirodymo, didelė dalis yra vizualinė pasaka, pasakojanti apie gyvūnus, jūras ir kaip viskas vyksta. Tai smagus ir informatyvus dalykas, tik ekranas iš kai kurių pusių prastai matosi, tad siūlyčiau rinktis vietas viduryje, jei tik galite. Tikrai labai rekomenduojame bent kartą apsilankyti Delfinariume.

Lietuvos jūrų muziejus – Klaipėda

Ir galiausiai, po delfinariumo, liko aplankyti tik Klaipėdos jūrų muziejų. Pirma, eksponatų spektras apie jūrų pasaulį – nuo akvariumų su įvairiomis žuvimis iki istorinės laivybos ekspozicijų – yra tikrai platus. Antra, nesitikėjome tiek daug veiklos: čia beveik kiekviename kampe gali kažką paliesti ar paklausyti, viskas tam, kad geriau suprastum giliuosius draugus. Tai su vaikais ar šiaip domintis jūrų pasauliu čia ne tik pramoga, bet ir tikrai gera edukacija… Žinau, kaip keista pagalvoti apie edukaciją muziejuje, bet apsilankytumėte ten, kur mes buvome, ir pakeistumėte nuomonę. Nors žuvims vietos nėra daug, negalime juk reikalauti visko. Beje, kas labai patiko, tai jog beveik visi stiklai yra didinamieji. Iš pradžių gali suktis galva, bet kai įpranti, tai padeda iš dar arčiau pažvelgti į visus gyvius…

Povandeninis tunelis, nors ir nėra ilgas bei neturi labai didelės variacijos, yra tikrai įspūdingas. Didžiulį šamą, lėtai praplaukiantį pro galvą, smagu pamatyti… Keistai tos žuvys atrodo, negaliu meluoti. Taip pat labai rekomenduojame pingvinus. Nors nepavyko pamatyti jų daugiau, atradome vieną labai žaismingą, kuriam didžiausias priešas tapo mūsų rankos šešėlis. Būtinai pasižiūrėkite programą, vyksta maitinimai ir kitos programos, o kaina už visa tai nėra didelė. Tai dabar visi greitai į muziejų!


Kelionės po Lietuvą ir jos gyvūnų parkų lankymas yra ne tik pramoga, bet ir nuoširdžiai puiki galimybė sužinoti daugiau apie gyvūnus ir jų gyvenimą, per daug jiems netrukdant. Labai džiaugiuosi, jog keičiasi požiūris į gyvūną, jog vis daugiau atsiranda ūkių ar parkų kuriuose jie gali laisvai vaikštinėti ir gyventi „normalų gyvenimą”. Mes tikrai labai palaikome kiekvieną aplankytą vietą už tai ką jie daro ir bent jau geresnį požiūrį į gyvūną, negu narve ant betono laikyti… tad gal ir suprantat kodėl šiame sąraše nėra Kauno Zoologijos sodo, nors ir po rekonstrukcijos sklando gandai, kad tai daug geriau nei kas buvo, visgi kažin ar iš taip arti ir taip, na, autentiškai. 

Tad kitą kartą planuodami savaitgalio išvyką, būtinai įtraukite šias vietas į savo maršrutą ir paremkime mažus ar didelius draugus. Pažadu, tai bus nepamirštama kelionė su šimtu paglostymų!

Gyvūnų Ūkių Topas

Kuris Gyvūnų Ūkis jums labiausiai patinka?

Geriausias gyvūnų ūkis Lietuvoje?

Rezultatai

Loading ... Loading ...
Prisidėti prie diskusijos

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.